Легислативните предизвици во однос на домувањето низ практиката на Министерството за транспот и врски - Јовановски, Љубиша (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2010)
Кои закони, стратегии и програми го третираат проблемот на домување во Македонија? Стратегијата за домување е усвоена од страна на Владата на РМ во 2007 година, врз чија основа, во 2009 година, во месец август, се донесе нов Закон за домување. Има и Програма на Владата, која се усвојува секоја година, во однос на изградба и одржување на станбениот простор во сопственост на РМ, во која се предвидени три типа на станови, од кои еден е класично социјален. Согласно Програмата за изградба на станови, со средства од Буџетот на РМ и средства од кредитот на Развојната банка при Советот на Европа, во висина од 50 милиони евра, предвидената изградба од 1.708 стана е зголемена на 1.728 стана, низ цела Македонија.