Осврт на Националната стратегија за борба против сиромаштијата и социјалната исклученост - Тодороска, Ирена (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Министерството за труд и социјална политика како координатор во процесот на социјална инклузија, со целосна посветеност изминатиот период се фокусираше на градење на Национална стратегија за борба против сиромаштијата и социјалната исклученост во Република Македонија 2010-2020 година, која обединува еден широк дијапазон на стратешки документи во кои се инкорпорирани бројни инклузивни политики, како и воведување на дополнителни мерки и активности за ублажување, или надминување на социјалната исклученост кај македонските граѓани, во поширок контекст.