Ставови и гледишта на ССМ за системот на социјална заштита - Митревски, Живко (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Социјалната заштита и социјалнотоосигурување се широки области коиопфаќаат повеќе права за различнигрупи на корисници. Во најголем делобезбедувањето на тие права се вонадлежност на државата и истите сеуредени со повеќе закони и подзаконски акти.Од аспект на надлежностите на синдикатите, нивната улога и значење,Сојузот на синдикатите на Македонија ја следи социјалната заштита ворамките на своите програмски и статутарни определби.По пат на социјален дијалог, ССМ евклучен во креирање на политикитево различни сфери во државата, патака и во сферата на социјалната политика, пред сé со активно учествово донесување на законите од наведената област и нивната измена идополнување.