ПАТЕКИТЕ И КРСТОСНИЦИТЕ НА СОЦИЈАЛНАТА ПЕДАГОГИЈА: ИСТОРИСКИ РАЗВОЈ И СОВРЕМЕНИ ПРИСТАПИ - Миовска - Спасева, Сузана (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Во трудот се прави историски осврт на развојот на социјалната педагогија од нејзините почетоци, до денес. При анализата се идентификуваат неколку клучни етапи кои се однесуваат на доминантнототолкување и разбирање на социјалната педагогија во дадениот историски миг.Се поаѓа од концептот на воспитување за заедницата, во рамкитена кој се елаборираат теориските пристапи на неколку германскифилозофи и педагози кои го обележале развојот на социјалнатапедагогија во 19 век. Потоа, социјалната педагогија се разгледувакако теорија и пракса на вонсемејното и вонучилишното воспитување,во светлината на односот со социјалната работа. Третиот, современпристап, се однесува на холистичкото толкување на социјалнатапедагогија како единство на воспитувањето и заштитата, како и напрофесионалниот идентитет на профилот социјален педагог.Во завршниот дел од трудот се прави кус осврт на развојот насоцијалната педагогија во Македонија и на придонесот на проф.Лакинска во нејзиното конституирање и развивање како академскадисциплина и поле на научно истражување.