Стигматизација на лица болни од шизофренија и на зависници од дрога и алкохол - Поповски , Михајло (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Стигматизацијата на лица со нарушено ментално здравје еприсутна кај голем дел од општата популација, вклучувајќи ги и студентите. Во овој труд се презентираат резултати од емпириско истражување на особеностите на стигматизацијата кај дел од студентскатапопулација, во однос на лица со различни нарушувања на менталното здравје, т.е. на лице болно од шизофренија, зависник од дрога изависник од алкохол. Резултатите од истражувањето, општоземено,покажуваат дека студентите повеќе ги стигматизираат зависностите,отколку шизофренијата. Појавата на зависностите тие ја објаснуваатповеќе како последица на лична одговорност и вина, заради што кајнив се јавува и поголемо чувство на лутина, поголем страв и поизразена склоност за избегнување контакти со зависници. Наспроти тоа,студентите помалку ја припишуваат појавата и контролабилноста нашизофренијата на внатрешни фактори и повеќе го сожалуваат лицетоболно од шизофренија. Но, сепак, сметаат дека тоа лице најмногу треба да биде социјално изолирано и присилено на лекување. Истражувањето откри дека кај студентите постојат и две спротивставени тенденции: од една страна, тие искажуваат подготвеност за помагање налицата со нарушено ментално здравје, а од друга страна, пак, кај нивпостои истакната тенденција за нивно дискриминирање.