Нееднаквости во опфатот и правата од пензискиот систем во Република Македонија - Вучев, Зоран (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Во овој труд се елаборират спецификите, структурата на реформираниот повеќестолбен пензиски систем во Република Македонија иимпликациите што се очекуват од воведувањето на овој комбинирансистем.Наодите во овој осврт се направени за пристапот на правата накорисниците во првиот столб, како и опфатот на членовите во задолжителните капитални пензиски фондови. Во трудот се изнесени индикатори за првиот столб во однос на структурата на корисницитена поедини права од пензија, според видот на пензијата, староснатаструктура и износот на веќе стекнатите пензии, како резултат на импликациите од реформите што се правеа во пензиската политика воизминатите 18 години. Во задолжителните пензиски фондови се елаборирани: опфатот на лицата, статусот и периодот на потпишувањена договорите за членство, како и приносот на средствата во задолжителните пензиски фондови. Посебен осврт е направен во делот на социјалниот дијалог во Европската Унија (ЕУ), како алатка во реформитево пензиските политики. За предмет на анализа се земени неколкупоистакнати земји (претежно членки на ЕУ) во стручната литература,во доменот на реформите кои ги презеле во пензиските политики.