ИНКЛУЗИВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА ДЕЦАТА СО ОШТЕТЕН СЛУХ - Јачова, Зора (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Основната интенција на овој труд е да се презентира и анализира дивергентноста на инклузивното образование на децата со оштетен слух.Современите европски стандарди и модели на инклузивно образование научениците со оштетен слух предвидуваат иницирање и имплементирање наиновации во образованието, согласно националниот контекст и востановенатадидактичка основа со традиција. Во таа смисла, наставниците чувствуваатпотреба од втемелување на соодветна инклузивна методологија, технологијаи стратегии во инклузивната практика. Значи, неопходно е да се иницираатактивности за образование на наставниците во редовните училишта, со целда се создадат најсоодветни модели на инклузивната практика за ученицитесо оштетен слух.За непречено реализирање на оваа цел, релевантните институции иницираати поддржуваат активности што значат поквалитетно и похумано образование.Тоа подразбира обезбедување локална инфраструктура и координација напрофесионалци за поддршка на редовните училишта во кои се вклучени децасо оштетен слух и креирање на најсоодветен инклузивен модел на практика.