СОЦИЈАЛНИТЕ ДРЖАВИ, КОНЦЕПТИ И МОДЕЛИ НА СОЦИЈАЛНИТЕ ДРЖАВИ ВО ЕВРОПА - Рустеми, Агрон; Бајрами, Демуш (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Поимот „социјална држава“ или „држава на благосостојба“ потекнува од германскиот збор Wohlfahrsstaat, кој датира при крајот на 20-тите години од минатиот век. За прв пат овој поим е употребен од страна на првиот канцелар на Германија OttoVonBismarck кој исто така се третира како пионер во креирањето на социјалните политики, од друга страна пак поимот WelfareState потекнува од Велика Британија, употребен во почетокот на 1940 година.