Социјалните услуги во Европа: карактеристики и трендови (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Терминот „социјална заштита“ е широк концепт кој се однесува на комбинација на парични надоместоци и други услуги на социјална заштита кои имаат заедничка цел, да помогнат на лицата кои се соочуваат со различни видови социјални потреби. Паричните надоместоци можат да се исплаќаат поединечно врз основа на осигурување, како на пример, старосната пензија, или, пак, дискреционо да се распределуваат според одредена потреба или проверка на средствата. Државите имаат системи на социјална заштита кои значително се разликуваат еден од друг, зависно од политичките, културните, економските и социјалните фактори. Адекватноста и меѓузависноста на услугите преточени во услуги на „паричен надоместок и нега“, во социјалната заштита имаат исклучителна важност во смисла на соодветно третирање на социјалните потреби на граѓаните во современиот