Меѓународна конференција: Меѓугенерациска солидарност - предизвик со кој се соочуваат модерните општества, 10 - 14 ноември 2008, Раденци, Словенија - Новковска, Благица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Еден од предизвиците со кои се соочуваат модерните општества, секако е меѓугенерациската солидарност. Процесот на демографско стареење на населението е присутен во најголем број европски земји и оттаму потребата да се дискутираат, анализираат и подготвуваат соодветни политики за поддршка на старите лица.