Одговорот на Kовид-19 во резиденцијалната долгорочна нега во Полска: што е направено за подобрување на безбедноста на постарите лица - Сова - Кофта, Агнешка (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Епидемијата на Ковид-19 изврши притисок врз долгорочната нега на стари лица од првите недели на пандемијата. Како и во повеќето европски земји, особено во Соединетите Држави и Канада, установите за згрижување и нега на стари лица беа во опасност од епидемија и од нејзините негативни последици, вклучително и смрт на згрижени лица. Пандемијата веднаш и болно ги отсликува слабостите на системот за долгорочна нега. Во написот се презентирани информации за епидемијата Ковид-19 во Полска и се дискутираат методите донесени за да се одговори на епидемијата во установите за долгорочно згрижување и нега во првите месеци од пандемијата.
Keywords: Полска; долгорочна нега; стари лица