СЕРВИСИ ЗА ЛИЦА СО ИНТЕЛЕКТУАЛНА ПОПРЕЧЕНОСТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА: ВИЗИЈА И РЕАЛНОСТ - Дамовски, Андон (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Системот на социјална заштита на инвалидизираните лица воРепублика Македонија до нејзиното осамостојување генерално сеспроведуваше преку медицински модел и развиен систем наинституционална заштита. Непосредно со реформите во системот насоцијална заштита во Република Македонија (по утврдувањето нанезависноста), се развива и унапредува системот на социјалназаштита на инвалидизираните лица во нивното место на живеење.Процесот на реформи во полето на социјалната заштита се воведуваво 2003 година, со донесување на одредени мерки, а дел одполитиките за социјална заштита се утврдуваат во 2004 година какорезултат на законските иницијативи.Со новите законските иницијативи и акти се создаваатрадикални промени во доменот на социјална сфера преку воведувањена нови решенија. Социјалните реформи се засноваат на три новипринципи во социјалната заштита (децентрализација, социјалновклучување и плурална социјална заштита ), со цел зајакнување и прилагодување на македонскиот систем кон европските имеѓународните стандарди .Приближувајќи се кон еврпските и меѓународните концептиМинистерство за труд и социјална политика, во своите политики истратегии започна со процесот на трансформација на јавните услугина социјална заштита на лицата со пречки во интелектуалниот развојпреку процесите на децентрализација, деинституционализација,приватизација како и спроведување заеднички проекти со невладиниорганизации кои работат во доменот на социјалната заштита.Во овој труд ќе се анализираат активните локалните политикиза лицата со интелектуална попреченост, како и можностите икапацитетите на локалната самоуправа за отворање на сервиси заовие лица во заедницата, земајќи ги предвид горепосоченитепринципи во социјалната заштита
Keywords: социјални сервиси; социјална заштита; социјална политикa; лица со пречки во интелектуалниот развој