НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВОЈ НА СОЦИЈАЛНАТА ЗАШТИТА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 2011-2021: Потреба и основни стратешки правци - Борнарова, Сузана; Богоевска, Наташа (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Актуелните промени во современото општество се одвиваат воправец на промовирање на сé поголемо преземање индивидуална одговорност на граѓанинот и семејството за сопствениот живот, развој, напредок и сигурност. Во овој процес,заедницата е обврзана да им јаобезбеди на граѓаните соодветнатаподдршка. Системот на социјалназаштита, како основен столб на овааподдршка за граѓаните кои се нашлево положба од социјален ризик, треба да обезбеди разновидност науслуги со кои ќе се овозможи не самоублажување на последиците, туку иизлез од настанатата состојба. Потребно е услугите да бидат леснодостапни, пристапни, да постои можност за избор согласно со потребите