Солидарен станбен фонд – потреба и перспектива - Митревски, Живко; Савиќ, Инда Костова (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2010)
Решавањето на станбеното прашање е решавање на едно од основнитеегзистенцијални потреби на секој работник, граѓанин на РепубликаМакедонија. Со Уставот, како и со потпишувањето на Европската социјалнаповелба, Република Македонија ја прифати обврската за унапредувањена материјалната, правната и социјалната заштита на семејниот живот сопреземање соодветни мерки, како што е поттикнување на станбената изградба.Со носењето на Законот за домување во 1998 година („Службен весник наРМ“, бр. 21) се укина категоријата општествени станови и станот започна дасе третира како економска категорија. Со престанување на изградбата настанови во општествена сопственостт, станбеното прашање се решаваше, исе решава, според личните можности, најчесто со станбени кредити со високикаматни стапки. Невработеноста и ниските плати дополнително негативновлијаат врз опаѓањето на животниот стандард на граѓаните, а со тоа сенамалуваат можностите за обезбедување живеалиште. Неможноста да сереши оваа животна потреба, за многу лица е една од основните причини,посебно на младите, за заминување на работа во странство.За Сојузот на синдикатите на Македонија домувањето претставува значаенсегмент во изградбата на социјална држава, како што е деклариранаРепублика Македонија. Затоа, програмската стратегија на ССМ, меѓу другото,е заложбата за водење соодветна станбена политика во државата, која имасилно влијание врз обезбедувањето на животниот стандард на работницитеи граѓаните на РМ.Со цел да се придонесе во создавањето поповолни услови за решавањена станбените прашања на работниците и граѓаните, а со тоа и да сепридонесе кон поголема мотивација и продуктивност во работењето, ССМпокрена Иницијатива за формирање солидарен станбен фонд во РепубликаМакедонија.