Децентрализација на здравствената заштита во делот на менталното здравје - отпочнување на процесот на дехоспитализација - Трајков, Иван (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Согледувањето на проблемите и негативностите на централизираниот систем на ментално здравствената заштита отвори можност за отпочнувањена реформи во оваа област кои значеа децентрализација на заштитата идеинституционализација/ дехоспитализација на лицата со психички растројства, нивно враќање во природната средина - заедницата и продолжување на лекувањето и грижата во рамките на оваа средина. Дехоспитализацијата посебно се фокусира на реинтегрирањето на корисницитена ментално-здравствените услуги во општеството, на нивно трансформирање од пациенти, во корисници на ментално-здравствена заштита инивното повторно вклучување во општеството. Всушност, визија на дехоспитализацијата и психосоцијалната рехабилитација е во целост да обезбедивраќање на пациентот во општеството, негова социјална инклузија, преку:сензибилизација на локалните власти, создавање нови законодавни прописи,надминување на старите азили, воспоставување сеопфатни служби за ментално здравје во заедницата.Психосоцијална рехабилитација, исто така, значи и активирање на ресурситена зедницата, вклучување на семејствата во процесот на рехабилитација, развивање индивидуални програми за рехабилитација, заедно со корисницитена рехабилитацијата.Дехоспитализацијата претставува алтернатива на класичната, хоспиталнаментално-здравствена грижа. Развивањето концепт за здравствена заштитаво менталното здравје во заедницата, којшто претпоставува сеопфатна ревизија на постојните психијатриски служби насочени кон воспоставувањетопотесни врски со корисниците во заедницата, истовремено со лесен пристап, зголемен квалитет на услуги и подобра социјална интеграција и намалувањена стигмата, претставува императив на денешното време.Целта на овој приод е подобар квалитет на услугите и квалитативно подобрено унапредување и превенција во менталното здравје.
Keywords: дехоспитализација; децентрализација; психосоцијална рехабилитација