„Провокативните“ девојчиња и „нечувствителните момчиња“: меѓуврсничко сексуално вознемирување и креирање полово нееднаква атмосфера во основните училишта - Кениг, Николина (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Основниот проблем на ова истражување е поврзан со утврдување на искуствата на момчињата и девојчињата (од 7. и 8. одделение) со сексуалното вознемирување на релација „ученици – ученици“. Вниманието се задржува и на идентификација на перцепцијата нанаставниците за застапеноста на испитуваните форми на меѓуврсничко сексуално вознемирување и на нивните атрибуции на причинитезаради кои момчињата, односно девојчињата се жртви на истото.Истражувањето е спроведено во 4 основни училишта – едно рурално и три урбани, на 187 ученици и 80 наставници. По извршенатаанализа на податоците, добиени се следниве наоди: (а) девојчињатасе почесто жртва од момчињата, во пет, од деветте испитувани начинина сексуално вознемирување; (б) момчињата не соопштуваат дека сепочесто жртва од девојчињата за ниту една форма на вознемирување;(в) процентот на девојчињата кои репетитивно се жртва на вознемирување е повисок отколку процентот на момчињата со истото искуство; (г) седум, од девет форми на сексуално вознемирување, многупочесто се вршат од страна на едно, или повеќе момчиња, отколку одедно, или повеќе девојчиња; (д) наставниците, главно, имаат соодветна перцепција на дистрибуцијата на однесувањата кои имаат карактерна сексуално вознемирување; (ѓ) според наставниците, причините затоа зошто на девојчињата и на момчињата им се случува да бидат жртва на вознемирување, се разликуваат во тоа што девојчињата не се соодветно облечени и во тоа што нивните врсници не се доволносвесни дека тоа што го прават е вознемирување.Опишаната состојба јасно сугерира дека девојчињата имомчињата во основните училишта се во значително различнапозиција во однос на искуствата со различни форми на сексуалновознемирување. Со оглед на тоа што училиштата се окружувањекоешто родово е несензитивно, и средина каде што, речиси, несе спроведуваат никакви превентивни, ниту интервентни меркинасочени кон сексуалното насилство, девојчињата, воедно, се ипоранливи во однос на последиците од сексуалното вознемирување.
Keywords: меѓуврсничко сексуално вознемирување; родова сензитивност; основно училиште