Регионална конференција „Интегрирање на разлики – човекови права, социјална инклузија и социјална кохезија на Балканот кон патот до Европската Унија” - Лозаноска, Јана (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Институтот Евро-Балкан од 28-31 мај 2009, во Охрид, х. „Климентица” и „Пела” организираше регионална конференција, со наслов: „Интегрирање на разлики – човекови права, социјална инклузија и социјалнакохезија на Балканот кон патот доЕвропската Унија”, поддржана одЖан Моне Програмата на Европската Комисија и Владата на РепубликаМакедонија.