НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА АКЦИЈА ЗА РОДОВА РАМНОПРАВНОСТ - РАЗМИСЛИ И ВИДУВАЊА - Фришчиќ, Јасминка (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Овој текст има задача да даде осврт ивидување за политиката за родова рамноправност на Република Македонија, со посебен акцент на вториот/тековниот Национален планза акција за родова рамноправност 2007-2012. Но, пред да преминеме на негова анализа, накратко ќе го прикажеме досегашниотразвој на состојбите на ова поле, кој ќе овозможи појасно да се согледаа состојбите и дасе разбере изразената загриженост по односна ова прашање.